Sabtu, 11 Disember 2010

Lama...

erm...yeay finally aku update jgk blog nih..hehehe..mmg dh lama aku tak menulis kat sini...from june 2010 till nov 2010 aku teramat la sibuk...dlm tempoh tu, mcm2 perubahan & perkara yg berlaku dlm hidup aku...alhamdulillah...syukur...ada beberapa perkara perubahan positif yg berlaku....aku tidak lagi bekerja sebagai Guru Kontrak di SMSD..
aku kini merupakan seorang guru pelatih di salah sebuah institut pendidikan guru di terengganu...insyaallah aku akan tamat kursus perguruan pada Jun 2011 nanti..

Rabu, 2 Jun 2010

Trip To Kenyir (part 2)

More pictures....


Isnin, 24 Mei 2010

Trip to Kenyir Lake

On the 21st of May, me and my colleagues went to Kenyir Lake for 2 days..Actually this trip was organized by Kelab Guru & Staf Sek Men Sains Dungun..This trip was really fun and challenging since we were stayed on the houseboat for 2 days... masak, makan,tidur semuanya di atas houseboat..sepanjang hari kami asyik memancing..hehe..(padahal aku tak memancing pun..hehe..tgk org memancing ja..hehehe)


**@ Taman Herba...so cantik**

**me & yatie @ Pengkalan Gawi..we're waiting 4 da houseboat***

Ahad, 16 Mei 2010

Sambutan Hari Guru SMSD 2010 (PART 2)



Sambutan Hari Guru SMSD 2010







kali ni nk cerita pasal sambutan hari guru SMSD 2010 yang telah berlangsung pg tadi. agak meriah la sambutan hari guru ni..para pelajar tingkatan 4 telah ditugaskan untuk menganjurkan sambutan hari guru pada kali ini..pelbagai aktiviti disediakan utk para guru..antaranya Lucky Draw,FUN FAIR STATIONS & Futsal.memang meriah la..hehehe..
acara sambutan hari guru ni dimulakan dengan perarakkan guru dari Exhibition Hall ke Dewan Bestari SMSD dengan diiringi pasukan kompang sekolah.
kemudian ada persembahan sajak, ucapan Pengerusi Kelab Guru, Ucapan YDP PIBG, bacaan perutusan dari Menteri Pelajaran & Ketua Pengarah Pelajaran seterusnya ucapan perasmian daripada Pn Pengetua. selepas itu, nyanyian lagu "KAMI GURU MALAYSIA" daripada para guru dan acara memotong kek.kemudian ada persembahan pelajar lelaki dari tingkatan 2 yang menyanyikan lagu "KAU ILHAMKU"..selain pelajar tingkatan 2, pelajar2 tingkatan 4 juga turut membuat persembahan dikir barat manakala pelajar tingkatan 5 pula membuat persembahan drama dan sajak..

Guru Pembina Negara Bangsa..


16 Mei 2010...
merupakan Hari Guru..dan pada tahun ini tema hari guru masih lagi sama seperti tahun yang lalu iaitu "GURU PEMBINA NEGARA BANGSA"...
Jadi, sempena Hari Guru, saya ingin ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua guru di Malaysia TERUTAMANYA Guru-guru yang pernah mengajar saya di SK LUBUK MERBAU,Kedah (1991 - 1996), SMK LUBUK MERBAU, Kedah (1997-1999) & SMK PENAREK,Setiu, TRG (1999-2001)& dan tak lupa juga Pensyarah2 UIA yang pernah mengajar saya...

Rabu, 28 April 2010

APRIL YANG BUSY..

Wah..bulan April adalah bulan yg sangat memenatkan bagi aku..byk keja & byk aktiviti..
pastu bulan april sja dh 2 kali aku blk kedah selang seminggu..huhu..mula2 sebab exam..pastu sebab interview plak..mmg memenatkan la walaupun blk naik bas...huhu..berjam2 dlm bas smp lenguh2 pinggang den...huhuhu...
pastu bulan april jgk menyebabkan aku sentiasa berada dalam keadaab blur & terpinga2..aku pun tak tau kenapa jd camtu..huhu..maybe sebab stress kot..pastu byk sgt benda yang aku plan nk buat masa bulan april ni tak menjadi..huhu..takpa..mungkin ada hikmah di sebalik semua ni...hehe..try to be more POSITIVE!!!!yeay...

Isnin, 22 Mac 2010

@ Mesra Mall




Hari Ahad yang lalu, aku & housemates pi jln2 kat Mesra Mall, Kerteh..tu ja yang terdekat ngan area umh sewa aku..actually,tmpt tu biasa ja..tak la besar sgt..rasanya ALOR STAR MALL tu lg besar dari Mesra Mall nih..hehe..dh byk kali aku pi tmpt nih..aku pi sini sebab nk cari barang..aritu masa cuti, aku pegi KB Mall, aku ada la suka ngan satu handbag ni..pastu aku nk bli la..tp taknak yg display pny..hehe..tp kecewa sgt sbb itu adalah yg terakhir..dh takde stock...mula2 ingt nk amik yg display tu..belek punya belek, ada la kecacatan sket..so, tak jadik la beli..so, bila hari ahad tu, tergerak nk pi cari handbag yang sama kat Mesra Mall..so, lps sekolah, aku ajak housemates aku p sana..hehe..semangat...lgpun aku sgt memerlukan handbag sbb aku dh bohsan sgt2 ngan handbag2 yang sedia ada...lagi satu tujuan aku ke sana sbb nk cari novel..aku ni kan peminat novel..hehe..kat sana ada POPULAR..dan kat situ ada byk buku..tak mcm kedai2 buku kat area Dungun ni..tak byk choice..pastu semua novel lama..jarang ada yg terkini..
masa mula2 smp tu, tempat pertama yg kitaorang tuju adalah food court..hehe..lapar babe...makanan kat situ ok la jgk..aku makan sizzling chicken black pepper+egg..
dan harga makanan kat situ aku rasa sgt mahal kalo nk bandingkan dengan harga makanan kt food court KLCC, Midvalley...hehehe..mungkin sbb kat area tu dipenuhi oleh golongan2 engineer petronas, YTL, dll...so, sbb tu mahal la kot..kat situ kan kaw perindustrian minyak + gas...hehehehe..tp tak kisah la..janji perut aku kenyang..hehehe..
mission aku utk aritu tercapai..aku dpt bli handbag walaupun tak sama dengan handbag yang aku berkenan masa kt KB mall...kat Mesra Mall pn takde stock la handbag tuh..huhu..dan aku jgk bli novel yg dicari2 sejak 2 minggu lps..hehe..

Isnin, 8 Mac 2010

KARAKTER MENGIKUT JENIS DARAH

Aku cuba kuiz ni dari facebook..SAJA SUKA-SUKA..hehe..erm..aku ni berdarah jenis A+..
So, ini adalah huraian karakter orang yang berdarah A..


•Orang dengan golongan darah A memiliki kekuatan karakter yang mengakar kuat yang akan membantu mereka untuk tetap tenang dalam krisis ketika semua orang panik menghadapi situasi serupa.
•Mereka cenderung menghindari konfrontasi, dan sesungguhnya kurang nyaman berada di antara orang banyak.
•Mereka biasanya pemalu dan terkadang suka mengasingkan diri. Mereka mencari keharmonisan dan sangat sopan, tetapi mereka sebenarnya tidak pernah benar-benar cocok dengan orang lain.
•Mereka sangat bertanggung jawab. Jika ada pekerjaan yang harus diselesaikan, mereka lebih suka mengerjakannya sendiri.
•Orang-orang dengan golongan darah ini selalu mengukir sukses dan sangat perfeksionis. Mereka juga sangat kreatif, dan paling artistik di antara semua golongan darah yang ada karena kesensitifan mereka.

(aku dapat dari facebook)

Ahad, 7 Mac 2010

AZAN

Semasa cuti sempena Hari Ulangtahun Pertabalan Sultan Terengganu yang lalu, aku berkesempatan mengikut kakak aku & rakan-rakannya ke Sempadan Malaysia - Thailand..hehe..Agenda utama adalah jalan-jalan menghabiskan duit..hehehe..yaka???hehehe…Biasanya kalo sebut pi sempadan mesti orang cakap nk pi menikah..hahaha…padahal macam-macam la bleh buat kat sempadan tuh..paling best shopping la..harga barang pn ok la jugak..Bertolak dari rumah dalam pukul 8 lebih dan sampai lebih kurang pukul 11 pagi..
So, kami pusing-pusing kat situ sampai petang..Tak ramai orang pun kat sana..Kebanyakkannya pelawat2 yang datang dari Terengganu…mungkin hanya rakyat Terengganu sahaja yang bercuti pada hari tersebut..hehehe…
Kemudian sebelum nak balik tu, aku sempat singgah satu pasaraya yang ada kat pekan tu untuk beli minuman..semasa tiba giliran nak bayar, tetiba azan Asar berkumandang..Sebaik dengar je azan, terus muzik pun diberhentikan dan pada masa yang sama juruwang yang sedang mengira terus menghentikan aktivitinya dan terus meletakkan papan nota bertulis:-
AZAN
Anda akan dilayan sebentar lagi.
Terima Kasih kerana sabar menunggu.

Terbit rasa kagum dengan pasaraya tersebut yang begitu menghormati azan..Ini kali pertama aku lihat pasaraya yang menghentikan urusan perniagaan buat seketika demi memberi laluan kepada azan..Sebelum tak pernah lagi aku tengok situasi yang sama di mana2 pasaraya di Terengganu mahupun di negeri-negeri lain..(mungkin ada juga yang buat macam tu tapi aku tak berkesempatan tengok dengan mata sendiri…sehinggalah aku berada di pekan kecil di negeri Kelantan ni)…Selesai azan, urusniaga pun berjalan seperti biasa dan muzik mula berkumandang memenuhi ruang pasaraya tersebut..

Isnin, 1 Mac 2010

JAGA KESIHATAN DIRI SENDIRI

Rasanya dah beberapa hari aku tak kemaskini blog aku ni…macam biasa la..asyik sibuk memanjang…lagipun baru-baru ni aku tak berapa sihat..biasa la keadaan cuaca sekarang yang terlalu panas…
Mula-mula tu aku cuma rasa lenguh-lenguh kat bahagian tangan kiri…Aku mcm pelik gak sebab takde la angkat benda-benda yang berat..ataupun terlibat dengan aktiviti lasak..cuma ada la beberapa kali aku cuba2 aktiviti memanah..tu pun lepas mendapat tunjuk ajar dari Jurulatih Sekolah..hehe
Erm..pastu aku ingatkan maybe sebab aku drive jarak jauh setiap minggu..ingatkan sehari dua ok la.so, tak la pegi klinik...pastu lepas 3 hari pun masih sakit lagi..Kali ni siap lenguh-lenguh tangan sampai sakit kat area dada & hati…Aku cuak gak la..ada satu malam tu, aku tak leh nak tido sebab sakit yang teramat sangat..tak boleh nak bergerak langsung..bila baring jer, sakit sangat…so, terpaksa la tido dalam keadaan duduk…seksanya..Bila sakit sangat, mula la terfikir macam..kot2 jantung ada masalah ker..pastu ingat mati dan macam-macam la yang seangkatan dengannya…
So, keesokannya lepas habis waktu sekolah, aku terus pegi Hospital Dungun untuk buat medical check up..Bila pegi hospital kerajaan ni, faham-faham jer la…Tunggu giliran lama sangat..Lebih kurang sejam lebih gak la..Tapi nasib baik nurse kat situ macam friendly…Aku siap request nak doctor perempuan…hehe..Masa tengah tunggu turn tu, aku rasa takut sangat..macam-macam ada dlm kepala ni…aku berdoa supaya tak de apa-apa yang serius..huhu..
Finally, tiba gak giliran aku…Doktor perempuan yang aku tak tau nama dia (sebab dia tak pakai name tag) layan aku dengan baik..hehe..dia check seluruh badan aku..pastu dia cakap jantung ok..yang lain-lain pun ok..Cuma aku mengalami “radang rusuk”…doctor tu cakap lagi yang benda ni tak serius mana..Alhamdulillah…Aku syukur sangat-sangat..hehe..pastu aku Tanya la doctor tu kenapa boleh kena..dia pun explain la kat aku dengan panjang lebar….pastu dia bagi aku ubat tahan sakit + krim untuk sapu kat bahagian yang sakit tu…
After 2 days, aku dah tak sakit lagi…then, aku dapat tido lena…..:)….

Ahad, 21 Februari 2010

Cerita Dulu2..hehehe


td aku saja bukak album aku..pastu nmpk gmbr nih..gmbr ni di ambil masa aku & kwn2 berjoli sakan sempena meraikan hari terakhir kami di bumi IIUM..so, sblm balik ke kg halaman masing2, kami semua (dlm jmlh yg agak ramai) keluar bersuka ria di Kuala Lumpur..hehe..lebih specific, kami bersuka ria di RED BOX RIA @ sogo...Erm..buat apa disana???/jeng..jeng...hehe..dh nama pn RED BOX kan..mesti la berkaraoke..takkan la main congkak kot...berpuluh2 lagu kami berjaya nyanyikan..pop rock, rock kapak, dangdut, hip hop, modern rock & mcm2 la...mmg hepi sgt2..mcm2 gaya ada..kami buat seolah2 red box tu kami yg pny..hehee...mmg happening la...berjam2 lepak kat red box..bila kuar dr situ, suara semua org dh jd lain...suara dh serak2 & tak leh nk ckp byk dh..hehe...

Sabtu, 13 Februari 2010

Ceritera Aku..

Wah...lama gila aku tak update blog aku nih...actually, aku busy sgt..plus laptop plak kna serangan virus tahap petala lapan...abis semua..pastu aku tak sempat nk antar pi service..nasib baik ada kakak & abg ipar yang sudi tlg antar laptop pi service...kna format balik...pastu bila dh ok, cd installer untuk broadband plak tak tau dok kat ceruk mana..satu umah mencari tp tak jmp..haila....mmg tak ingat langsung letak kat mana..so, nampak sgt la kena beli moderm yang BARU!!!!!!!!!haila...huhu..tp ok gak la sbb yg lama tu cam putus fius jer kadang2..hehehe..alasan nak yang baru la tu...
sekarang ni aku tgh bercuti raya cina di kampung terchenta..hehe..time2 cuti ni bkn bleh rest pn kat umh...huhu..camna nk rest..ari2 kna pegi kenduri kawen..time2 camni la nk wat knduri kawen pn..awat la tak buat time ari tak cuti..hehehe..pnat dowh walaupun p mkn ja..hehehe

Ahad, 10 Januari 2010

new look..

sempena thn 2010 nih, aku fikir aku perlu modified sket blog aku..so, aku tukar la skin...dh mcm2 corak aku try...smp la corak nih...mula2 cam cantik gak di mata aku tp tetiba rasa nmpk mcm "dull" plak...hehehe..nk tukar yg lain, aku malas dh..nnt2 la dulu..hehehe...nnt bila ada mood, tukar yg lebih ceria2...

cuma content tak perlu la di ubah..sbb dh nama pun blog aku, mesti la cerita tentang aku kan...takkan la nk cerita tentang jiran sebelah umah mak aku kot..hehehe...lagipun blog ni mcm luahan hati aku la kot..nk ckp mcm diari pun bleh gak kot tapi aku la update benda nih hari-hari...hehehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...