Rabu, 7 Disember 2011

Mieng Kum (Thai Cuisine)..

ni citer pasal makanan plak..hehehe..
penah makan 'mieng kum' (tak sure btul ke tak ejaan)..tak????hehe..ada jgk yg sebut mieng kum ni sbg
 'miang kam'...

MIENG KUM a.ka MIANG KUM ni merupakan salah satu drpd thai cuisines....dan aku tau psl makanan ni beberapa tahun yang lepas..hehe..pertama kali makan..perghh...sedap tau..my aunty & cousin yang introduce kan this food...dan ada sedara mara dari Bangkok yang introduce kan makanan ni..

Mieng Kum ni lebih kepada appetizer la..and it's originally comes from the North of Thai..
Tak susah pun nak prepare bahan2 utk this food..senang jer..tak sampai sejam pun..hehehe..
antara bahan2 nya mcm:..

# Daun Kaduk 
# Udang Kering
# Isi Kelapa 
(dirajik halus & digoreng tanpa minyak / bleh dibakar dlm oven selama 15 mins)
# Limau Kasturi 
 (yang dipotong dadu..(kalo takde, limau nipis pun bleh la..)..potong dgn kulit sekali)
 # Kacang tanah (goreng)
# Halia (potong dadu)
# Bawang Besar (potong dadu)
# Cili Padi (dipotong halus)
# Sos gula kabung mieng kum 
(kalo takde sos gula kabung ni, makan dgn kuah kacang pun bleh..tp lgi sedap kalo dpt makan dgn sos gula kabung tuh)..hehehe
***********************************************

dah tahu bahan2, tapi camner cara makan?????hehehe....
cara makan mieng kum ni senang jer..lbih kurang macam mkn sireh pinang....hehehe
  1. lipat daun kaduk tu mcm bentuk kon..
  2. then, masukkan serba sedikit kacang, udang kering, kelapa goreng, cili, bawang, halia, limau ke dlm daun kaduk.
  3. pastu, letak sos / kuah kacang
  4. pastu, bukak mulut dan masukkan mieng kum dan trus kunyah...pergh..sedap..yummy...yummy..;p
***if korang rasa nak makan mieng kum, datang la umah saya terutama pada hari raya...ni kira menu wajib hari raya.....hehehehe..;p 
***my aunty kalo buat open house atau apa2 majlis kt umah dia, mesti ada mieng kum..hehehe..best!!!


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...